Mobiele website

Door smartphones en tablets hebben ontwikkelaars, online marketeers en ondernemers toegang tot nieuwe functionaliteiten die zij kunnen gebruiken om de doelgroep te bereiken. Bij het ontwikkelen van een website of applicatie is belangrijk om na te denken over welke technieken u wilt gaan gebruiken en hoe u deze gaat inzetten. Een mobiele website (adaptive webdesign) is een van de technieken.

Schaalbare website; responsive webdesign vs. adaptive webdesign

De meeste websites zijn tegenwoordig zo opgebouwd dat deze zich aanpassen aan het formaat van het scherm. Voor deze technieken gebruiken ontwerpers en ontwikkelaars verschillende termen. Zo worden de termen responsive webdesign en adaptive webdesign vaak door elkaar gebruikt. Maar wat betekenen deze termen nou precies?

Een responsive design is een webdesign dat is opgebouwd doormiddel van percentages. Door gebruik te maken van percentages schaalt de website meteen mee als het venster kleiner wordt gemaakt. De website past zich vloeiender aan aan het scherm. Door elementen te verbergen op kleinere schermen, zoals telefoons, behouden we de leesbaarheid en snelheid van de website.

Een adaptive design is een webdesign dat vaker is opgebouwd doormiddel van pixels of vaste waardes. Een adaptive webdesign past zich aan in sprongen. Daarnaast wordt bij adaptive webdesign ook meer rekening gehouden met het apparaat waar de website op wordt getoond. Gebruik de bezoeker een smartphone om je website te bezoeken, dan kan je bijvoorbeeld gebruik maken van de belfunctie en locatievoorziening van de telefoon. Een adaptive webdesign kan net zoals een responsive design een geschaalde versie van de website zijn, maar kan ook een compleet ander ontwerp hebben.